Co všechno se snědlo v létě?

Co všechno se snědlo v létě?

V přehledu najdete většinu jídel, které jsme na táboře spořádali. Bohužel některé z nich chybí – např. nepřekonatelný losos na kaparech od Pampy, výborný těstovinový salát od Blechyho a ranní skvělé müsli od Jíni. Snad je jednou doplníme i do naší kuchařky…

Množství v receptech odpovídá 10ti strávníkům.

Dobrou chuť, Vrt

[pe2-image src=“http://lh5.ggpht.com/-cP0owf9W5sg/SSB3VrJuyzI/AAAAAAAAF34/YRXfB-dxfZI/s144-o/08_08_Oikos_vyber_slideshow%252520-%252520103.jpg“ href=“https://picasaweb.google.com/101353240318187807960/LetnBH#5269342778267978546″ caption=“08_08_Oikos_vyber_slideshow – 103.jpg“ type=“image“ alt=“08_08_Oikos_vyber_slideshow – 103.jpg“ pe2_img_align=“center“ ] [pe2-image src=“http://lh3.ggpht.com/-AKPthOe-aJU/SSB3bvA4qEI/AAAAAAAAAVI/Ytb3XmhzxtE/s144-o/08_08_Oikos_vyber_slideshow%252520-%252520100.jpg“ href=“https://picasaweb.google.com/101353240318187807960/LetnBH#5269342882383833154″ caption=“08_08_Oikos_vyber_slideshow – 100.jpg“ type=“image“ alt=“08_08_Oikos_vyber_slideshow – 100.jpg“ pe2_img_align=“center“ ]

 

hrubá váha | čistá váha
so – sn (10 – 0 – 0)
Marmeláda podmazaná margarínem
Marmeláda jednodruhová 880 gr 880 gr
Perla pro studenou kuchyni 300 gr 300 gr
Rohlík
Rohlík 30 ks 30 ks
so – ob (10 – 0 – 0)
Špagety s vepřovým masem a rajčaty (milánské)
Špagety uvaříme téměř do měkka (nesmějí být převařené, na lomu musí zůstat bílá tečka) v dostatečném množství mírně osolené vody, pečlivě propláchneme, necháme řádně okapat a promastíme 1/5 dávky oleje. Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli osmahneme do růžova, přidáme na drobnější kostičky nakrájené vepřové maso, krátce je osmahneme, osolíme, opepříme a dusíme 20 – 30 minut. K podušenému masu přidáme opláchnutá – očištěná a nakrájená rajčata a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme rajčatový protlak, směs znovu krátce podusíme a podle potřeby přisolíme. Při expedici dáme na talíř dávku horkých špaget a do jejich středu vložíme dušené maso s rajčaty.Jednotlivé porce posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
Špagety 900 gr 900 gr
Sůl 60 gr 60 gr
Olej stolní 250 ml 250 ml
Cibule 200 gr 170 gr
Vepřová plec b.k. nebo ořez 1000 gr 1000 gr
Pepř mletý 1 gr 1 gr
Rajčata 1000 gr 900 gr
Rajčatový protlak 200 gr 200 gr
Sýr tvrdý na strouhání 200 gr 190 gr
so – ve (10 – 0 – 0)
Lečo s vejci (Minutka)
Na horkém oleji osmahneme do růžova jemně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, opláchnuté a nakrájené paprikové lusky, mírně je osolíme, okořeníme čerstvým mletým pepřem a částečně podusíme. K podušeným paprikám přidáme nakrájená rajčata a dusíme, až je směs vydušena téměř na tuk. Nakonec k zelenině přilejeme osolená vejce a lečo zvolna mícháme, až se vejce srazí.
Margarín (Perla pro teplou) 200 gr 200 gr
Cibule 300 gr 255 gr
Paprika (lusk) 1500 gr 1500 gr
Rajčata 500 gr 500 gr
Sůl 30 gr 30 gr
Pepř mletý 1 gr 1 gr
Vejce 20 ks 20 ks
Chléb
Chléb 1000 gr. 1 ks 1 ks
ne – sn (10 – 0 – 0)
Pomazánka játrová
Paštika játrová gr 200 gr 200 gr
Máslo 200 gr 200 gr
Cibule 150 gr 150 gr
Rohlík
Rohlík 30 ks 30 ks
ne – ob (10 – 0 – 0)
Polévka z kuřat s masem a domácími nudlemi (z vytěžené suroviny)
Odpad při těžení kuřecí svaloviny zalijeme studenou vodou, uvedeme do varu. Mírně osolíme, přidáme nové koření, pepř a cibuli a na mírném ohni vaříme. Po uvaření masa vývar zcedíme, přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a květák a polévku vaříme do změknutí zeleniny. Polévkové nudle zavaříme do většího množství osolené vody a za občasného promíchání je uvaříme (rozvaření není žádoucí), pečlivě propláchneme a zalijeme malým množstvím vývaru. Pře expedici vkládáme do polévky vložku z nudlí, masa a jemně nakrájené pažitky. Obrané na kousky nakrájené – rozcupované maso vložíme do polévky před koncem varu.
Kuřecí skelety (těžba) 800 gr 800 gr
Voda pitná 2800 ml 2800 ml
Sůl 30 gr 30 gr
Nové koření 0.2 gr 0.2 gr
Pepř celý 0.2 gr 0.2 gr
Zelenina kořenová (mr+pe+ce) 200 gr 160 gr
Cibule 50 gr 42.5 gr
Nudle polévkové 170 gr 400 gr
Polévkové koření 15 ml 15 ml
Petrželová nať 20 gr 15 gr
Kuřecí směs na myslivecký způsob
Kuřecí svalovinu nakrájíme na drobnější kousky. Slaninu nakrájíme na drobnější kousky, částečně roztavíme, přidáme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli a mírně osmahneme. K osmahnuté cibuli přidáme připravenou kuřecí svalovinu, částečně rozlámaný bobkový list a čerstvě mletý pepř, směs osmahneme, zastříkneme vínem a polovinou dávky drůbežího vývaru a krátce podusíme. Do směsi přidáme na plátky nakrájené, na moučném másle osmahnuté a se zbylou dávkou drůbežího vývaru krátce podušené žampiony, zastříkneme citrónovou šťávou, přidáme rybízový džem, pokrm mírně osolíme a znovu velmi krátce podusíme.
Kuře očištěné 2000 gr 1000 gr
Sůl 30 gr 30 gr
Slanina bez kůže 150 gr 150 gr
Cibule 100 gr 85 gr
Bobkový list 1 gr 1 gr
Pepř mletý 1 gr 1 gr
Víno červené 200 gr 200 gr
Citron 100 gr 40 gr
Džem rybízový 200 gr 200 gr
Vývar C 10201.2 (z drůbeže)
Pečlivě opláchnuté a očištěné suroviny z kuřat zalijeme vodou, uvedeme do varu, mírně osolíme a zvolna vaříme asi 45-60minut. V průběhu varu přidme očištěnou, opláchnutou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství
Drůbeží suroviny – těžbou 0 gr 0 gr
Voda pitná 360 ml 360 ml
Sůl 3 gr 3 gr
Zelenina kořenová (mr+pe+ce) 20 gr 16 gr
Cibule 5 gr 4.25 gr
Moučné máslo 19977.0
Měkké máslo dobře promícháme s prosátou hladkou moukou, uhněteme váleček, zabalíme jej do pergamínového papíru nebo alobalu a uložíme do chladničky.
Máslo 83.33 gr 83.33 gr
Mouka hladká 18.33 gr 18.33 gr
Rýže dušená
Přebranou rýži propláchneme několikrát vyřící vodou a necháme okapat. V kastrole rozpustíme tuk, přisypeme okapanou rýži, lehce ji osmahneme, zalijeme horkou vodou (na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody) a osolíme. Rýži zvolna zavaříme na sporáku, pak ji přikryjeme poklicí a v troubě dusíme do měkka.
Rýže 700 gr 1400 gr
Margarín (Perla pro teplou) 75 gr 75 gr
Voda pitná 1050 ml 1050 ml
Sůl 25 gr 25 gr
Cibule 150 gr 127.5 gr
Hřebíček 1 gr 1 gr
ne – ve (10 – 0 – 0)
Nudle s mákem
Těstoviny vsypeme do mírně osolené vařící vody, uvaříme je do měkka, pečlivě propláchneme, necháme okapat a promastíme 1/6 dávky másla. při expedici nudle posypeme směsí moučkového cukru s mletým máslem a přelijeme rozpuštěným máslem
Nudle široké 1300 gr 3120 gr
Sůl 30 gr 30 gr
Cukr moučka 300 gr 300 gr
Mák 200 gr 200 gr
Máslo 300 gr 300 gr
Mlýnek na mák 0 ks 0 ks
po – sn (10 – 0 – 0)
Pomazánka sýrová
Cibule 50 gr 50 gr
Hořčice plnotučná 50 gr 50 gr
Paprika sladká mletá 5 gr 5 gr
Perla pro studenou kuchyni 100 gr 100 gr
Sýr Madetka smetanový 500 gr 500 gr
Sůl 10 gr 10 gr
Rohlík
Rohlík 30 ks 30 ks
po – ob (10 – 0 – 0)
Polévka hovězí s rýží a hráškem
Vývar A připravíme podle příslušné receptury a před použitím jej dochutíme polévkovým kořením. Přebranou rýži pečlivě propláchneme, několikrát prolijeme vařící vodou a uvaříme v dostatečném množství mírně osolené vody do měkka. po uaření ji propláchneme horkou vodou, necháme okapat a vložíme do polévky. Sterilovaný hrášek prohřejem v nálevu, scedíme a přidáme do polévky. Propláchnutou, jemně rozsekanou petržeovou nať vkládáme do polévky při expedici.
Polévkové koření 20 ml 20 ml
Rýže 100 gr 200 gr
Sůl 10 gr 10 gr
Hrášek sterilovaný, bez nálevu 200 gr 200 gr
Petrželová nať 10 gr 7.5 gr
Vývar A z hovězích kostí
Pečlivě omyté a rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, uvedeme do varu, omezíme příkon tepla, mírně osolíme, přidáme pepř a pozvolna vaříme nejméně 3 hodiny Potom do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou, na hrubší ousky nakrájenou zeleninu a cibuli a uvaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě hnědých polévek i pokrmů ve stanoveném množství.
Hovězí kosti řídké 700 gr 700 gr
Voda pitná 4000 ml 4000 ml
Sůl 30 gr 30 gr
Pepř celý 1 gr 1 gr
Zelenina kořenová (mr+pe+ce) 200 gr 160 gr
Cibule 50 gr 42.5 gr
Rajčatová hovězí pečeně
Opláchnutý díl masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, osmažíme na tuku, v tomto základu krátce opečeme maso a mírně je podlijeme vodou. Potom přidáme divoké koření, pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na plátky, zastříkáme octem, nádobu přikryjeme poklicí a maso dusíme (pečeme) do měkka. V průběhu pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vlažnou vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, krátce ji zasmažíme, zalijeme teplou vodou, rozšleháme, přidáme rajčatový protlak, cukr a za občasného míchání vaříme omáčku nejméně 1 hodinu. Uvařenou omáčku procedímepřes hustý cedník (špičák).
Hovězí maso zadní kuch.uprav. 1000 gr 1000 gr
Slanina s kůží 50 gr 47.5 gr
Sůl 30 gr 30 gr
Margarín (Perla pro teplou) 150 gr 150 gr
Cibule 100 gr 85 gr
Zelenina kořenová (mr+pe+ce) 150 gr 120 gr
Bobkový list 1 gr 1 gr
Nové koření 1 gr 1 gr
Pepř celý 1 gr 1 gr
Citron 100 gr 50 gr
Ocet 50 ml 50 ml
Mouka hladká 100 gr 100 gr
Voda pitná 1000 ml 1000 ml
Rajčatový protlak 150 gr 150 gr
Cukr krupice 20 gr 20 gr
Houskové knedlíky ala Minewakan (silná porce!)
Do mouky přidáme rozdrobené droždí, sůl, vejce, prášek do pečiva a teplým mlékem zaděláme. Dobře vypracujeme a přidáme na kostičky nakrájenou veku. Těsto necháme 1/2 hodiny v teple vykynout.Utvoříme stejně dlouhé a široké šišky (400gr) a zavaříme je do osolené, vařící vody. Vaříme 20 minut, v polovině knedlíky obrátíme. Po vyndání propícháme šišky napříč několikrát špejlí (aby vyšla pára), pak je nakrájíme na plátky. Aby se knedlík neslepoval, povyndání ho mírně namažeme olejem nebo studenou vodou.
Mouka hrubá 1000 gr 1000 gr
Vejce 1.5 ks 1.5 ks
Prášek do pečiva 0.25 ks 0.25 ks
Droždí 10 gr 10 gr
Veka (ks) 0.5 ks 0.5 ks
Mléko konzumní 500 ml 500 ml
Sůl 20 gr 20 gr
po – ve (10 – 0 – 0)
Salát šopský (hlavní jídlo 330 gr/porce)
Paprika (lusk) 650 gr 500 gr
Okurka salátová 1300 gr 1200 gr
Rajčata 1000 gr 900 gr
Cibule 400 gr 320 gr
Sýr balkánský 330 gr 0 gr
Olej stolní 100 ml 0 ml
Ocet 50 ml 0 ml
Cukr krupice 30 gr 0 gr
Pepř mletý 1 gr 0 gr
Sůl 50 gr 0 gr
út – sn (10 – 0 – 0)
Marmeláda podmazaná margarínem
Marmeláda jednodruhová 880 gr 880 gr
Perla pro studenou kuchyni 300 gr 300 gr
Rohlík
Rohlík 30 ks 30 ks
út – ob (10 – 0 – 0)
Polévka pórková s vejcem
opláchnutý, drobněji nakrájený pórek zalijeme 1/3 dávky vývaru B a uvaříme téměř do měkka. Z tuku amouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme zbylým vlažným vývarem, uvedeme do varu, přidáme odvar z pórku a zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 1/2 hodiny. Ke konci varu přidáme mletý pepř, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem. Do procezené polévky vložíme uvařený pórek, vlijeme rozmíchané vejce, promícháme a necháme je srazit. Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením, případně dosolíme.
Pórek 100 gr 80 gr
Margarín (Perla pro teplou) 100 gr 100 gr
Mouka hladká 200 gr 200 gr
Pepř mletý 0.5 gr 0.5 gr
Vejce 1 ks 1 ks
Polévkové koření 20 ml 20 ml
Sůl 10 gr 10 gr
Vývar B (z bílých kostí)
Pečlivě omyté, na drobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchlou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství.
Kosti (bílé telecí a vepřové) 440 gr 440 gr
Voda pitná 4400 ml 4400 ml
Sůl 33 gr 33 gr
Pepř celý 1.1 gr 1.1 gr
Cibule 55 gr 46.75 gr
Celer 44 gr 35.2 gr
Mrkev 55 gr 44 gr
Petržel kořenová 44 gr 35.2 gr
Vepřový řízek smažený
Vepřová kýta kuch. uprav. 1000 gr 1000 gr
Sůl 30 gr 30 gr
Mouka hladká 100 gr 100 gr
Vejce 2 ks 2 ks
Mléko konzumní 100 ml 100 ml
Strouhanka 200 gr 200 gr
Olej stolní 250 ml 250 ml
Brambory (z nových brambor)
Brambory nové 2625 gr 2100 gr
Sůl 30 gr 30 gr
Kmín 3 gr 3 gr
Petrželová nať 10 gr 10 gr
út – ve (10 – 0 – 0)
Kuřecí rizoto
Drobně nakrájenou drůbeží svalovinu osmahneme s jemně nakrájenou cibulí, předem osmaženou na dávce tuku dorůžova. Očištěné, opláchnuté a na jemnější kousky nakrájené žampiony osmahneme na másle, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu (hrášek a mrkev), zastříkneme vývarem B, krátce podusíme, přidáme osmahnutou kuřecí svalovinu, podle potřeby přisolíme, promícháme a znovu krátce podusíme. Hotovou směs (maso a zeleninu) lehce promícháme s horkou udušenou rýží, pomocí vhodného tvořítka upravíme rizoto na talíř, posypeme nastrouhaným sýrem a ihned expedujeme. Možno podávat se sterilovanou okurkou, jemnějšími zeleninovými saláty nebo kompotem.
Kuře očištěné 2000 gr 1000 gr
Cibule 150 gr 150 gr
Margarín (Perla pro teplou) 150 gr 150 gr
Žampiony syrové 200 gr 200 gr
Máslo 100 gr 100 gr
Hrášek sterilovaný, bez nálevu 200 gr 200 gr
Mrkev sterilovaná, bez nálevu 100 gr 100 gr
Sůl 20 gr 20 gr
Sýr tvrdý na strouhání 100 gr 100 gr
Rýže dušená
Přebranou rýži propláchneme několikrát vyřící vodou a necháme okapat. V kastrole rozpustíme tuk, přisypeme okapanou rýži, lehce ji osmahneme, zalijeme horkou vodou (na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody) a osolíme. Rýži zvolna zavaříme na sporáku, pak ji přikryjeme poklicí a v troubě dusíme do měkka.
Rýže 700 gr 1400 gr
Margarín (Perla pro teplou) 75 gr 75 gr
Voda pitná 1050 ml 1050 ml
Sůl 25 gr 25 gr
Cibule 150 gr 127.5 gr
Hřebíček 1 gr 1 gr
Vývar B (z bílých kostí)
Pečlivě omyté, na drobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchlou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství.
Kosti (bílé telecí a vepřové) 13.33 gr 13.33 gr
Voda pitná 133.33 ml 133.33 ml
Sůl 1 gr 1 gr
Pepř celý 0.03 gr 0.03 gr
Cibule 1.67 gr 1.42 gr
Celer 1.33 gr 1.07 gr
Mrkev 1.67 gr 1.33 gr
Petržel kořenová 1.33 gr 1.07 gr
st – sn (10 – 0 – 0)
Pomazánka z uzené makrely
Makrela uzená 500 gr 400 gr
Perla pro studenou kuchyni 400 gr 400 gr
Cibule 75 gr 50 gr
Hořčice plnotučná 50 gr 50 gr
Sůl 20 gr 20 gr
Okurka sterilovaná 100 gr 100 gr
Majonéza 50 gr 50 gr
Pepř mletý 2 gr 2 gr
Rohlík
Rohlík 30 ks 30 ks
st – ob (10 – 0 – 0)
Zelí hlávkové dušené (sterilované – 1.5x posíleno)
Sterilované zelí zalijeme dávkou vody, přikryjeme poklicí a dusíme. Oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a zasypeme prosátou moukou a společně zasmahneme. Zásmažkou zahustíme poloměkké zelí, mírně je osladíme, ochutíme octem, promícháme a dodusíme do měkka.
Zelí sterilované, bez nálevu 1275 gr 1275 gr
Voda pitná 450 ml 450 ml
Cibule 150 gr 127.5 gr
Sádlo škvařené 75 gr 75 gr
Mouka hladká 30 gr 30 gr
Cukr krupice 75 gr 75 gr
Ocet 30 ml 30 ml
Sůl 30 gr 30 gr
Moravský vrabec
Vepřový bůček a plec (ořez) opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na stejnoměrné kousky (2+2 ks na porci). Maso vložíme na pekáč, osolíme je, okmínujeme, přidáme oloupanou, na hrubo nakrájenou cibuli a drobně nakrájený česnek, přilijeme část vody a dáme péci do horké trouby. Běheme pečení maso obracíme, přeléváme je vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme teplou vodou. Do měkka pečená a do zlatova zbarvené kousky masa z pekáče vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a za občasného promíchání dobře provaříme. Nakonec provařenou šťávu procedíme přes hustý cedník zpět na maso a společně krátce podusíme. Na 1 porci podáváme 4 ks masa, dva od každého druhu a přeléváme je šťávou.
Vepřový bůček s kostí 750 gr 750 gr
Vepřová plec b.k. nebo ořez 750 gr 750 gr
Sůl 30 gr 30 gr
Kmín 2 gr 2 gr
Cibule 200 gr 170 gr
Česnek 30 gr 27 gr
Voda pitná 500 ml 500 ml
Mouka hladká 20 gr 20 gr
Houskové knedlíky ala Minewakan (silná porce!)
Do mouky přidáme rozdrobené droždí, sůl, vejce, prášek do pečiva a teplým mlékem zaděláme. Dobře vypracujeme a přidáme na kostičky nakrájenou veku. Těsto necháme 1/2 hodiny v teple vykynout.Utvoříme stejně dlouhé a široké šišky (400gr) a zavaříme je do osolené, vařící vody. Vaříme 20 minut, v polovině knedlíky obrátíme. Po vyndání propícháme šišky napříč několikrát špejlí (aby vyšla pára), pak je nakrájíme na plátky. Aby se knedlík neslepoval, povyndání ho mírně namažeme olejem nebo studenou vodou.
Mouka hrubá 1000 gr 1000 gr
Vejce 1.5 ks 1.5 ks
Prášek do pečiva 0.25 ks 0.25 ks
Droždí 10 gr 10 gr
Veka (ks) 0.5 ks 0.5 ks
Mléko konzumní 500 ml 500 ml
Sůl 20 gr 20 gr
st – ve (10 – 0 – 0)
Bramborový guláš se salámem
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na větší kousky nebo kostky. Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky, částečně jí roztavíme a přidáme k ní polovinu dávky sádla. Na slanině se sádlem osmahneme do růžova jemně nakrájenou cibuli, přisypeme papriku, krátce jizpěníme, přilijeme polovinu vývaru B a základ přivedeme do varu. Do vařícího základu vložíme připravené syrové brambory, okořeníme je kmínem, mletým pepřem, osolíme a částečně podusíme. Ze zbylé poloviny dávky sádla a z prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, a pečlivě ji rozmícháme s druhou polovinou vývaru B. Rozmíchanou zásmažkou zahustíme částečně podušené brambory, přidáme třený česnek se solí a brambory dovaříme téměř do měkka. Hotový guláš přichutíme pečlivě drcenou majoránkou, přidáme oloupaný, na kostičky nakrájený salám a pokrm velmi krátce povaříme.
Brambory 3000 gr 1800 gr
Salám točený 500 gr 475 gr
Cibule 200 gr 170 gr
Sádlo škvařené 100 gr 100 gr
Slanina bez kůže 100 gr 100 gr
Paprika sladká mletá 30 gr 30 gr
Kmín 1 gr 1 gr
Pepř mletý 1 gr 1 gr
Sůl 30 gr 30 gr
Mouka hladká 60 gr 60 gr
Česnek 20 gr 20 gr
Majoránka 1 gr 1 gr
Vývar B (z bílých kostí)
Pečlivě omyté, na drobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchlou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství.
Kosti (bílé telecí a vepřové) 160 gr 160 gr
Voda pitná 1600 ml 1600 ml
Sůl 12 gr 12 gr
Pepř celý 0.4 gr 0.4 gr
Cibule 20 gr 17 gr
Celer 16 gr 12.8 gr
Mrkev 20 gr 16 gr
Petržel kořenová 16 gr 12.8 gr
čt – sn (10 – 0 – 0)
Pomazánka budapešťská
Tvaroh měkký šlehaný 500 gr 500 gr
Máslo 150 gr 150 gr
Paprika sladká mletá 5 gr 5 gr
Cibule 150 gr 150 gr
Mléko konzumní 100 ml 100 ml
Sůl 15 gr 15 gr
Pažitka 10 gr 10 gr
Rohlík
Rohlík 30 ks 30 ks
čt – ob (10 – 0 – 0)
Polévka rajčatová
Z tuku a mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu, přidáme bobkový list a zvolan vaříme za občasnéhop rošlehání alespoň 1/2 hodiny. Potom přidáme rajčatový protlak (v případě že je příliš kyselý – voní příliš kysele – jej krátce povaříme na pánvičce) a zvolna vaříme další 1/2 hodiny. Potom polévku procedíme hustým cedníkem, přidáme cukr a měkkou uvařenou rýží (propláchnout , prolít vařící vodou, uvařit v mírně osolené vodě do měkka a znovu propláchnout), polévku znopvu krátce povaříme a dochutíme polévkovým kořením. propláchnutou,jemně nakrájenou ptrželovou nať vkládáme do polévky při expedici.
Rajčatový protlak 300 gr 300 gr
Margarín (Perla pro teplou) 100 gr 100 gr
Mouka hladká 150 gr 150 gr
Bobkový list 1 gr 1 gr
Rýže 100 gr 200 gr
Sůl 10 gr 10 gr
Cukr krupice 50 gr 50 gr
Polévkové koření 20 ml 20 ml
Petrželová nať 10 gr 7.5 gr
Vývar B (z bílých kostí)
Pečlivě omyté, na drobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchlou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství.
Kosti (bílé telecí a vepřové) 400 gr 400 gr
Voda pitná 4000 ml 4000 ml
Sůl 30 gr 30 gr
Pepř celý 1 gr 1 gr
Cibule 50 gr 42.5 gr
Celer 40 gr 32 gr
Mrkev 50 gr 40 gr
Petržel kořenová 40 gr 32 gr
čt – ve (10 – 0 – 0)
Bavorské vdolečky
Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté polohrubé mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teple vykynout. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citrónu, sůl, rozpuštěný, vlažný tuk, zbylou dávku vlažného mléka, vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme, vypracujeme těsto a necháme je vykynout. Dostatečně zkynuté těsto rozválíme na tlustší plát (asi 15 mm) a kulatým vypichovačem vypícháme vdolečky (5 kusů na 1 porci). Vdolečky narovnáme na pomoučený vál nebo prkno a necháme jeopět vykynout. Do vykynutých vdolečků uděláme držadlem silnější vařečky nebo jinou vhodnou pomůckou důlek (touto stranou vkládáme vdolečky do oleje). Připravené vdolečky vkládáme do oleje, po osmažení spodní strany je obrátíme, dosmažíme a vyjmeme. Usmažené vdolečky potřeme rozmíchanými povidly, posypeme jemně nastrouhaným tvarohem a na tvaroh nastříkáme dávku ušlehané a moučkovým cukrem oslazené smetany. Vdolečky můžeme podávat i studené.
Droždí 35 gr 35 gr
Cukr krupice 125 gr 125 gr
Mléko konzumní 400 ml 400 ml
Mouka polohrubá 1000 gr 1000 gr
Vejce 2.5 ks 2.5 ks
Citronová kůra 20 gr 20 gr
Sůl 15 gr 15 gr
Margarín (Perla pro teplou) 115 gr 115 gr
Mouka polohrubá 150 gr 150 gr
Olej stolní 500 ml 500 ml
Povidla švestková 400 gr 400 gr
Tvaroh tvrdý na strouhání 250 gr 250 gr
Šlehačka ve spray netto 250 gr 250 gr
pá – sn (10 – 0 – 0)
Marmeláda podmazaná margarínem
Marmeláda jednodruhová 880 gr 880 gr
Perla pro studenou kuchyni 300 gr 300 gr
Rohlík
Rohlík 30 ks 30 ks
pá – ob (10 – 0 – 0)
Polévka bramborová
Jemně nakrájenou cibule osmahneme na sádle do růžova. Zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku. Zásmažku za neustáláho prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem. Uvedeme do varu a pozvolna vaříme alespoň 1 – 2 hodiny. Do povařené polévky přidáme opláchnuté houby, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky nebo kostičky, nakrájenou kapustu, mletý pepř a za občasného promíchání uvaříme do měkka. Oloupané, opláchnuté a na menší kostky nakrájené brambory vaříme zvlášť v osolené vodě do poloměkka a pak je přidáme do polévky a dovaříme. Ke konci varu přidáme do polévky třený česnek, kmín a majoránku. Uvařenou polévku dochutíme polévkovým kořením. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při expedici.
Cibule 50 gr 42.5 gr
Sádlo škvařené 100 gr 100 gr
Mouka hladká 120 gr 120 gr
Houby sušené 10 gr 10 gr
Celer 40 gr 32 gr
Mrkev 50 gr 40 gr
Petržel kořenová 40 gr 32 gr
Kapusta 50 gr 40 gr
Pepř mletý 1 gr 1 gr
Brambory 875 gr 525 gr
Sůl 15 gr 15 gr
Česnek 10 gr 9 gr
Kmín 1 gr 1 gr
Majoránka 1 gr 1 gr
Polévkové koření 20 ml 20 ml
Petrželová nať 10 gr 7.5 gr
Vývar B (z bílých kostí)
Pečlivě omyté, na drobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchlou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství.
Kosti (bílé telecí a vepřové) 333.33 gr 333.33 gr
Voda pitná 3333.33 ml 3333.33 ml
Sůl 25 gr 25 gr
Pepř celý 0.83 gr 0.83 gr
Cibule 41.67 gr 35.42 gr
Celer 33.33 gr 26.67 gr
Mrkev 41.67 gr 33.33 gr
Petržel kořenová 33.33 gr 26.67 gr
so – ob (10 – 0 – 0)
Polévka květáková
Opláchnutý květák rozebereme na menší růžičky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme (nikoliv zcela do měkka) Z tuku a mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem a vývarem z květáku a zvolna vaříme za neustálého prošlehávání nejméně 1/2 hodiny. Ke konci varu přidáme 3/5 dávky mléka, polévku krátce povaříme a procedíme hustým cedníkem. Procezenou polévku zjemníme máslem a žloutkem, rozmíchaným ve zbylém mléce, přidáme uvařený květák a polévku dochutíme polévkovým kořením. propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při expedici. Smetanově nažloutlá polévka typické květákové vůně, jemné chuti, krémově zahoustlá s vložkou menších až drobných celistvých růžiček nebo kousků květáku.
Květák 500 gr 500 gr
Sůl 10 gr 10 gr
Margarín (Perla pro teplou) 100 gr 100 gr
Mouka hladká 200 gr 200 gr
Vývar B 10101 2500 ml 2500 ml
Voda pitná 300 ml 300 ml
Květ mletý 1 gr 1 gr
Mléko konzumní 250 ml 250 ml
Máslo 20 gr 20 gr
Vejce 1 ks 1 ks
Polévkové koření 20 ml 20 ml
Petrželová nať 10 gr 7.5 gr
Vývar B (z bílých kostí)
Pečlivě omyté, na drobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchlou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství.
Kosti (bílé telecí a vepřové) 1880 gr 1880 gr
Voda pitná 18800 ml 18800 ml
Sůl 141 gr 141 gr
Pepř celý 4.7 gr 4.7 gr
Cibule 235 gr 199.75 gr
Celer 188 gr 150.4 gr
Mrkev 235 gr 188 gr
Petržel kořenová 188 gr 150.4 gr
so – ve (10 – 0 – 0)
Vepřové dušené v mrkvi
Opláchnutý ořez nebo plec nakrájíme na kousky (4 ks na porci). Připravené maso osmahneme na polovině dávky tuku, osolíme je, mírně podlijeme vodou a dusíme (během dušení masem občas zamícháme a podle potřeby doléváme teplou vodu.) Očištěnou mrkev podélně rozkrájíme, nakrájíme na plátky a přidáme k masu. Po krátkém podušení zahustíme pokrm zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a prosáté hladké mouky, do které jsme přidali mletý květ a pepř. Maso s mrkví dusíme zvolna do měkka, pak ochutíme cukrem a před koncem varu přidáme mléko. Můžeme zjemnit máslem.
Brambory vařené
Brambory 3500 gr 2100 gr
Sůl 30 gr 30 gr
Kmín 3 gr 3 gr
Petrželová nať 10 gr 10 gr
ne – sn (10 – 0 – 0)
Pomazánka vajíčková
Vejce 10 ks 10 ks
Máslo 100 gr 100 gr
Hořčice plnotučná 50 gr 50 gr
Sůl 15 gr 15 gr
Rohlík
Rohlík 30 ks 30 ks
ne – ob (10 – 0 – 0)
Balíček na cestu III. (rohlík, sýr,ovoce, sušenka)
Rohlík 10 ks 10 ks
Sýr měkký trojúhelník/obdélník 10 ks 10 ks
Ovoce kusové 10 ks 10 ks
Sušenky 10 ks 10 ks
Sáček mikrotenový na svačinu 10 ks 10 ks