Co jsme jedli o víkendu?

Co jsme jedli o víkendu?

Na Oikosu žaludky rozhodně nestrádají. Vrt a Václav mají všechno pod palcem do posledního gramu! Přinášíme vám jedinečnou možnost nahlédnout jim pod pokličku… A ještě jednou – díky Vrtovi, Václavovi a Zdenálovi za vynikající péči.

[pe2-image src=“http://lh6.ggpht.com/–GJ1yKxpU6Q/SSCLOUYEy7I/AAAAAAAAF5U/Ci8K6sI5KnY/s144-o/DSC_0690.jpg“ href=“https://picasaweb.google.com/101353240318187807960/VodnVKend#5269364642127596466″ caption=““ type=“image“ alt=“DSC_0690.jpg“ ]

hrubá váha | čistá váha
Pátek – večeře (0 – 0 – 43)
Pomazánka sýrová
Cibule 215 gr 215 gr
Hořčice plnotučná 215 gr 215 gr
Paprika sladká mletá 21.5 gr 21.5 gr
Perla pro studenou kuchyni 430 gr 430 gr
Sýr Madetka smetanový 2150 gr 2150 gr
Sůl 43 gr 43 gr
Rohlík
Rohlík 129 ks 129 ks
Čaj
Čaj 21.5 gr 21.5 gr
Citron 301 gr 301 gr
Cukr krupice 774 gr 774 gr
Voda pitná 14190 ml 14190 ml
Sobota – snídaně (0 – 0 – 43)
Marmeláda podmazaná margarínem
Marmeláda jednodruhová 3784 gr 3784 gr
Perla pro studenou kuchyni 1290 gr 1290 gr
Rohlík
Rohlík 129 ks 129 ks
Čaj
Čaj 21.5 gr 21.5 gr
Citron 301 gr 301 gr
Cukr krupice 774 gr 774 gr
Voda pitná 14190 ml 14190 ml
Sobota – svačina dopolední (0 – 0 – 43)
Ovoce
Ovoce kusové 43 ks 43 ks
Sobota – oběd (0 – 0 – 43)
Vývar B (z bílých kostí)
Pečlivě omyté, na drobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchlou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství.
Kosti (bílé telecí a vepřové) 286.67 gr 286.67 gr
Voda pitná 2866.67 ml 2866.67 ml
Sůl 21.5 gr 21.5 gr
Pepř celý 0.72 gr 0.72 gr
Cibule 35.83 gr 30.46 gr
Celer 28.67 gr 22.93 gr
Mrkev 35.83 gr 28.67 gr
Petržel kořenová 28.67 gr 22.93 gr
Polévka z kuřat s masem a domácími nudlemi (z vytěžené suroviny)
Odpad při těžení kuřecí svaloviny zalijeme studenou vodou, uvedeme do varu. Mírně osolíme, přidáme nové koření, pepř a cibuli a na mírném ohni vaříme. Po uvaření masa vývar zcedíme, přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a květák a polévku vaříme do změknutí zeleniny. Polévkové nudle zavaříme do většího množství osolené vody a za občasného promíchání je uvaříme (rozvaření není žádoucí), pečlivě propláchneme a zalijeme malým množstvím vývaru. Pře expedici vkládáme do polévky vložku z nudlí, masa a jemně nakrájené pažitky. Obrané na kousky nakrájené – rozcupované maso vložíme do polévky před koncem varu.
Kuřecí skelety (těžba) 3440 gr 3440 gr
Voda pitná 12040 ml 12040 ml
Sůl 129 gr 129 gr
Nové koření 0.86 gr 0.86 gr
Pepř celý 0.86 gr 0.86 gr
Zelenina kořenová (mr+pe+ce) 860 gr 688 gr
Cibule 215 gr 182.75 gr
Nudle polévkové 731 gr 1720 gr
Polévkové koření 64.5 ml 64.5 ml
Petrželová nať 86 gr 64.5 gr
Segedínský guláš speciál
Opláchnuté maso z vepřové plece nebo ořezu nakrájíme na kousky (4 kousky na porci). Oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli osmahneme do růžova na drobně makrájené, rozškvařené slanině a polovině dávky sádla, přidáme mletou papriku, zpěníme ji a základ zalijeme trochou vody. Do cibulového základu přidáme nakrájené maso, okmínujeme je, osolíme, přilijeme vývar B a maso dusíme. V polovině dušení přidáme k masu překrájené zelí, vývar B a opět dusíme. Nakonec zahustíme guláš zásmažkou připravenou z druhé poloviny sádla a z prosáté mouky, rozmícháme a dovaříme. Před koncem úpravy zjemíme guláš kyselou smetanou, dosolíme a krátce převaříme.
Vepřová plec b.k. nebo ořez 4300 gr 4300 gr
Cibule 860 gr 731 gr
Slanina bez kůže 215 gr 215 gr
Sádlo škvařené 430 gr 430 gr
Paprika sladká mletá 129 gr 129 gr
Sůl 129 gr 129 gr
Kmín 4.3 gr 4.3 gr
Zelí kysané 4300 gr 4300 gr
Mouka hladká 344 gr 344 gr
Smetana kysaná 12% 1290 ml 1290 ml
Houskové knedlíky ala Minewakan (silná porce!)
Do mouky přidáme rozdrobené droždí, sůl, vejce, prášek do pečiva a teplým mlékem zaděláme. Dobře vypracujeme a přidáme na kostičky nakrájenou veku. Těsto necháme 1/2 hodiny v teple vykynout.Utvoříme stejně dlouhé a široké šišky (400gr) a zavaříme je do osolené, vařící vody. Vaříme 20 minut, v polovině knedlíky obrátíme. Po vyndání propícháme šišky napříč několikrát špejlí (aby vyšla pára), pak je nakrájíme na plátky. Aby se knedlík neslepoval, povyndání ho mírně namažeme olejem nebo studenou vodou.
Mouka hrubá 4300 gr 4300 gr
Vejce 6.45 ks 6.45 ks
Prášek do pečiva 1.08 ks 1.08 ks
Droždí 43 gr 43 gr
Veka (ks) 2.15 ks 2.15 ks
Mléko konzumní 2150 ml 2150 ml
Sůl 86 gr 86 gr
Šťáva ovocná
Sirup ovocný 1720 gr 0 gr
Voda pitná 14319 ml 0 ml
Sobota – svačina odpolední (0 – 0 – 43)
Jogurt ovocný
Jogurt ovocný 43 ks 43 ks
Sobota – večeře (0 – 0 – 43)
Čaj
Čaj 21.5 gr 21.5 gr
Citron 301 gr 301 gr
Cukr krupice 774 gr 774 gr
Voda pitná 14190 ml 14190 ml
Špagety po uhlířsku
Špagety uvaříme téměř do měkka (nesmějí být převařené – na lomu má zůstat bílá tečka) v dostatečném množství mírně osolené vody, pečlivě je propláchneme horkou vodou, necháme řádně okapat a promastíme 1/3 dávky oleje. Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na drobné kostičky nebo nudličky, částečně roztavíme a přidáme zbylou část oleje. Do oleje se slaninou přidáme vejce a za pozvolného promíchání je necháme srazit, během úpravy vejce osolíme. Směs vajec se slaniou promícháme s uvařenými špagetami, mírně opepříme, případně přisolíme. Při expedici posypeme jednotlivé porce nastrouhaným tvrdým sýrem.
Špagety 3870 gr 8772 gr
Sůl 258 gr 258 gr
Olej stolní 645 ml 645 ml
Slanina s kůží 860 gr 817 gr
Vejce 86 ks 86 ks
Pepř mletý 4.3 gr 4.3 gr
Sýr tvrdý na strouhání 860 gr 817 gr
Neděle – snídaně (0 – 0 – 43)
Perník
Vyšší plech vymažeme margarínem a vysypeme moukou. Na 1 plech (10 porcí) postupujeme : v 0,5 litru teplého mléka rozpustíme 10 polévkových lžic oleje a 2 lžíce medu. Po zchladnutí rozmícháme v mléce 2 vejce, sekané ořechy a rozinky. V oddělené míse smícháme 0,5 kg polohrubé mouky, díl cukru, 1 kypřící prášek do perníku, díl kakaa a připraveným mlékem zaděláme. Pečeme v předehřáté troubě 150-160 po dobu 40-50 minut. Zdobíme čokoládovou polevou a sypeme strouhaným kokosem.
Mouka polohrubá 2500 gr 2500 gr
Mléko konzumní 2500 ml 2500 ml
Olej stolní 500 ml 500 ml
Med 250 gr 250 gr
Vejce 10 ks 10 ks
Oříšky lískové (jádra) 250 gr 250 gr
Rozinky 250 gr 250 gr
Cukr krupice 1000 gr 1000 gr
Vanilínový cukr 125 gr 125 gr
Kakao prášek 150 gr 150 gr
Prášek do perníku 100 gr 100 gr
Čokoláda na vaření 900 gr 900 gr
Margarín (Perla pro teplou) 450 gr 450 gr
Kokos strouhaný 500 gr 500 gr
Kakao
Mléko konzumní 12900 ml 12900 ml
Granko instantní kakao 430 gr 430 gr
Neděle – svačina dopolední (0 – 0 – 43)
Ovoce
Ovoce kusové 43 ks 43 ks
Neděle – oběd (0 – 0 – 43)
Vývar B (z bílých kostí)
Pečlivě omyté, na drobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchlou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství.
Kosti (bílé telecí a vepřové) 57.33 gr 57.33 gr
Voda pitná 573.33 ml 573.33 ml
Sůl 4.3 gr 4.3 gr
Pepř celý 0.14 gr 0.14 gr
Cibule 7.17 gr 6.09 gr
Celer 5.73 gr 4.59 gr
Mrkev 7.17 gr 5.73 gr
Petržel kořenová 5.73 gr 4.59 gr
Kuřecí rizoto
Drobně nakrájenou drůbeží svalovinu osmahneme s jemně nakrájenou cibulí, předem osmaženou na dávce tuku dorůžova. Očištěné, opláchnuté a na jemnější kousky nakrájené žampiony osmahneme na másle, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu (hrášek a mrkev), zastříkneme vývarem B, krátce podusíme, přidáme osmahnutou kuřecí svalovinu, podle potřeby přisolíme, promícháme a znovu krátce podusíme. Hotovou směs (maso a zeleninu) lehce promícháme s horkou udušenou rýží, pomocí vhodného tvořítka upravíme rizoto na talíř, posypeme nastrouhaným sýrem a ihned expedujeme. Možno podávat se sterilovanou okurkou, jemnějšími zeleninovými saláty nebo kompotem.
Kuře očištěné 8600 gr 4300 gr
Cibule 645 gr 645 gr
Margarín (Perla pro teplou) 645 gr 645 gr
Žampiony syrové 860 gr 860 gr
Máslo 430 gr 430 gr
Hrášek sterilovaný, bez nálevu 860 gr 860 gr
Mrkev sterilovaná, bez nálevu 430 gr 430 gr
Sůl 86 gr 86 gr
Sýr tvrdý na strouhání 430 gr 430 gr
Rýže dušená
Přebranou rýži propláchneme několikrát vyřící vodou a necháme okapat. V kastrole rozpustíme tuk, přisypeme okapanou rýži, lehce ji osmahneme, zalijeme horkou vodou (na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody) a osolíme. Rýži zvolna zavaříme na sporáku, pak ji přikryjeme poklicí a v troubě dusíme do měkka.
Rýže 3010 gr 6020 gr
Margarín (Perla pro teplou) 322.5 gr 322.5 gr
Voda pitná 4515 ml 4515 ml
Sůl 107.5 gr 107.5 gr
Cibule 645 gr 548.25 gr
Hřebíček 4.3 gr 4.3 gr
Šťáva ovocná
Sirup ovocný 1720 gr 0 gr
Voda pitná 14319 ml 0 ml
Balíček na cestu III. (rohlík, sýr,ovoce, sušenka)
Rohlík 43 ks 43 ks
Sýr měkký trojúhelník/obdélník 43 ks 43 ks
Ovoce kusové 43 ks 43 ks
Sušenky 43 ks 43 ks
Sáček mikrotenový na svačinu