Na Oikosu žaludky rozhodně nestrádají. Vrt a Václav mají všechno pod palcem do posledního gramu! Přinášíme vám jedinečnou možnost nahlédnout jim pod pokličku… A ještě jednou – díky Vrtovi, Václavovi a Zdenálovi za vynikající péči.
[pe2-image src=“http://lh6.ggpht.com/–GJ1yKxpU6Q/SSCLOUYEy7I/AAAAAAAAF5U/Ci8K6sI5KnY/s144-o/DSC_0690.jpg“ href=“https://picasaweb.google.com/101353240318187807960/VodnVKend#5269364642127596466″ caption=““ type=“image“ alt=“DSC_0690.jpg“ ]
hrubá váha | čistá váha | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pátek – večeře (0 – 0 – 43) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pomazánka sýrová | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Rohlík | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Čaj | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sobota – snídaně (0 – 0 – 43) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Marmeláda podmazaná margarínem | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Rohlík | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Čaj | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sobota – svačina dopolední (0 – 0 – 43) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ovoce | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sobota – oběd (0 – 0 – 43) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vývar B (z bílých kostí) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pečlivě omyté, na drobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchlou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Polévka z kuřat s masem a domácími nudlemi (z vytěžené suroviny) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Odpad při těžení kuřecí svaloviny zalijeme studenou vodou, uvedeme do varu. Mírně osolíme, přidáme nové koření, pepř a cibuli a na mírném ohni vaříme. Po uvaření masa vývar zcedíme, přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a květák a polévku vaříme do změknutí zeleniny. Polévkové nudle zavaříme do většího množství osolené vody a za občasného promíchání je uvaříme (rozvaření není žádoucí), pečlivě propláchneme a zalijeme malým množstvím vývaru. Pře expedici vkládáme do polévky vložku z nudlí, masa a jemně nakrájené pažitky. Obrané na kousky nakrájené – rozcupované maso vložíme do polévky před koncem varu. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Segedínský guláš speciál | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Opláchnuté maso z vepřové plece nebo ořezu nakrájíme na kousky (4 kousky na porci). Oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli osmahneme do růžova na drobně makrájené, rozškvařené slanině a polovině dávky sádla, přidáme mletou papriku, zpěníme ji a základ zalijeme trochou vody. Do cibulového základu přidáme nakrájené maso, okmínujeme je, osolíme, přilijeme vývar B a maso dusíme. V polovině dušení přidáme k masu překrájené zelí, vývar B a opět dusíme. Nakonec zahustíme guláš zásmažkou připravenou z druhé poloviny sádla a z prosáté mouky, rozmícháme a dovaříme. Před koncem úpravy zjemíme guláš kyselou smetanou, dosolíme a krátce převaříme. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Houskové knedlíky ala Minewakan (silná porce!) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Do mouky přidáme rozdrobené droždí, sůl, vejce, prášek do pečiva a teplým mlékem zaděláme. Dobře vypracujeme a přidáme na kostičky nakrájenou veku. Těsto necháme 1/2 hodiny v teple vykynout.Utvoříme stejně dlouhé a široké šišky (400gr) a zavaříme je do osolené, vařící vody. Vaříme 20 minut, v polovině knedlíky obrátíme. Po vyndání propícháme šišky napříč několikrát špejlí (aby vyšla pára), pak je nakrájíme na plátky. Aby se knedlík neslepoval, povyndání ho mírně namažeme olejem nebo studenou vodou. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Šťáva ovocná | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sobota – svačina odpolední (0 – 0 – 43) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jogurt ovocný | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sobota – večeře (0 – 0 – 43) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Čaj | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Špagety po uhlířsku | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Špagety uvaříme téměř do měkka (nesmějí být převařené – na lomu má zůstat bílá tečka) v dostatečném množství mírně osolené vody, pečlivě je propláchneme horkou vodou, necháme řádně okapat a promastíme 1/3 dávky oleje. Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na drobné kostičky nebo nudličky, částečně roztavíme a přidáme zbylou část oleje. Do oleje se slaninou přidáme vejce a za pozvolného promíchání je necháme srazit, během úpravy vejce osolíme. Směs vajec se slaniou promícháme s uvařenými špagetami, mírně opepříme, případně přisolíme. Při expedici posypeme jednotlivé porce nastrouhaným tvrdým sýrem. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Neděle – snídaně (0 – 0 – 43) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Perník | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vyšší plech vymažeme margarínem a vysypeme moukou. Na 1 plech (10 porcí) postupujeme : v 0,5 litru teplého mléka rozpustíme 10 polévkových lžic oleje a 2 lžíce medu. Po zchladnutí rozmícháme v mléce 2 vejce, sekané ořechy a rozinky. V oddělené míse smícháme 0,5 kg polohrubé mouky, díl cukru, 1 kypřící prášek do perníku, díl kakaa a připraveným mlékem zaděláme. Pečeme v předehřáté troubě 150-160 po dobu 40-50 minut. Zdobíme čokoládovou polevou a sypeme strouhaným kokosem. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kakao | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Neděle – svačina dopolední (0 – 0 – 43) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ovoce | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Neděle – oběd (0 – 0 – 43) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vývar B (z bílých kostí) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pečlivě omyté, na drobno rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Pak osolíme, omezíme příkon tepla a kosti zvolna vaříme alespoň 3 hodiny. Potom do vývaru přidáme celý pepř, očištěnou, opláchlou a na hrubší kusy nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a používáme k přípravě polévek i pokrmů ve stanoveném množství. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kuřecí rizoto | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Drobně nakrájenou drůbeží svalovinu osmahneme s jemně nakrájenou cibulí, předem osmaženou na dávce tuku dorůžova. Očištěné, opláchnuté a na jemnější kousky nakrájené žampiony osmahneme na másle, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu (hrášek a mrkev), zastříkneme vývarem B, krátce podusíme, přidáme osmahnutou kuřecí svalovinu, podle potřeby přisolíme, promícháme a znovu krátce podusíme. Hotovou směs (maso a zeleninu) lehce promícháme s horkou udušenou rýží, pomocí vhodného tvořítka upravíme rizoto na talíř, posypeme nastrouhaným sýrem a ihned expedujeme. Možno podávat se sterilovanou okurkou, jemnějšími zeleninovými saláty nebo kompotem. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Rýže dušená | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Přebranou rýži propláchneme několikrát vyřící vodou a necháme okapat. V kastrole rozpustíme tuk, přisypeme okapanou rýži, lehce ji osmahneme, zalijeme horkou vodou (na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody) a osolíme. Rýži zvolna zavaříme na sporáku, pak ji přikryjeme poklicí a v troubě dusíme do měkka. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Šťáva ovocná | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Balíček na cestu III. (rohlík, sýr,ovoce, sušenka) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|